Kvalitets-bearbejdning af såbed

Disc-Roller Contour klarer opgaven

Welbeck Farming Company i England arbejder i mange forskellige jordtyper, og derfor har de et behov for et alsidigt udvalg af maskiner. Imidlertid kæmpede de i flere år med dårligt jordflow under fugtige forhold, når de brugte deres gamle diskkultivator.

Farm Manager, Ray Beck, og traktorfører, Mark Newton fra Welbeck Farming Company i England.

Farm Manager, Ray Beck, og traktorfører, Mark Newton fra Welbeck Farming Company i England.

"Den mindste antydning af fugt betød, at vi blev nødt til at gå på kompromis med kvaliteten af såbedet for at få afgrøderne i jorden," forklarer Farm Manager Ray Beck.

Deres foregående maskine var ikke alsidig nok, og under fugtige forhold kæmpede den med jordflowet, så der ofte opstod så store sammenklumpninger, at arbejdet måtte afbrydes, indtil alt blev tørt igen.

"Vores gamle maskine var simpelthen ikke alsidig nok, og vi var efterhånden begyndt at bruge rigtig mange penge på reparationer."

Derfor begyndte de at lede efter en ny løsning.

Værdi for pengene med Disc-Roller Contour

I deres søgning efter en ny diskkultivator afprøvede Welbeck Farming Company en række muligheder, og eftersom de allerede havde en HE-VA King-Roller tromle i deres sortiment, afprøvede de også en HE-VA Disc-Roller Contour.

"HE-VA Disc-Roller'en gav bedst værdi for pengene, og den var virkelig godt konstrueret. Vi kørte tidligere med en 12 meter HE-VA tromle, som vi udskiftede til et sæt på 15,3 meter, da vi skiftede til 30 meter kørespor, så vi vidste at udstyret var bygget til at holde. Vi havde ikke råd til endnu en maskine, der kun ville holde til fem års arbejde."

Derfor købte Welbeck en HE-VA Disc-Roller Contour.

"Jeg har været helt utrolige steder med HE-VA'en"

De varierende og ofte fugtige forhold var en vigtig faktor for Welbeck i deres søgen efter en ny diskkultivator, og med HE-VA Disc-Roller Contour kan de nu sætte maskinen i arbejde hvor som helst.

Traktorfører, Mark Newton, i marken med deres Disc-Roller Contour.

Traktorfører, Mark Newton, i marken med deres Disc-Roller Contour.

"Jeg har været helt utrolige steder med HE-VA'en. Med vores gamle maskine ville jorden være klumpetvsammen, men fordi der er masser af plads hele vejen igennem Disc-Rolleren, går jord og affald rent igennem, og der er ikke noget, der sidder fast - heller ikke under våde forhold," siger traktorfører Mark Newton og fortsætter:

"Dette skyldes afstanden mellem Spring-Board spidserne, de to rækker diske og valsen. På grund af den forskudte afstand mellem de 2 rækker valser, renser de sig selv, og der opstår ingen sammenklumpning."

Welbeck anvender hovedsageligt Disc-Roller Contour til forberedelse af såbed efter at have bearbejdet jorden med en tandkultivator, men de bruger den også til jordforhold, hvor der er risiko for at ramme kalksten. Og her viser Disc-Roller Contour sin sande værdi, da diskenes gummiophæng lader dem arbejde uafhængigt af hinanden. Når en disk rammer en sten, påvirker det således ikke de andre diske, hvilket betyder at der opretholdes en konstant dybde i hele maskinens arbejdsbredde.

Netop fastholdelsen af en konstant dybde har vist sig at være yderst vigtigt for Welbeck, når de arbejder med stubbe på 2-3 cm for at skabe falske såbede.

"Det er naturligvis vigtigt at arbejde i en konstant dybde, når man bearbejder jorden foran såmaskinen, men det er særligt vigtigt, når jeg flyver henover stubbene med en højde på 2-3 cm for at skabe et falsk såbed. Hvis diskene kun skimmer jordoverfladen, er der ingen grund til at udføre arbejdet," siger Mark Newton og fortsætter:

"Det er fantastisk at kunne justere arbejdsdybden uden at skulle gå på kompromis med kvaliteten. Hvis jeg eksempelvis kører i et kørespor og kan se, at jeg ikke fanger det hele med valsen, kan jeg bare sænke rammen en smule. Derefter trykker jeg bare på memoryknappen, hvilket får den til at gå tilbage i sin oprindelige position, så man undgår enhver form for gætteri."

Alsidig og pålidelig under alle forhold

"Den høje kvalitet i HE-VA's konstruktion af maskinen har givet os den pålidelighed, vi havde håbet på, og vi kunne ikke være mere tilfredse. Vi kan skifte fra at arbejde i 2 cm dybde med 18 km/t til 20 cm dybde med 6 km/t ved blot at foretage justeringer fra førerhuset. Selvom vi har flere andre muligheder i maskinhuset, er den nu vores foretrukne valg - den kan håndtere ethvert stykke arbejde, vi smider efter den,"udtaler Ray Beck.

Vil du gerne læse mere?

Vil du gerne se flere cases fra andre danske landmænd? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag cases, tips til markarbejdet og nyheder direkte i din indbakke.

Tilmeld dig her